Gyakran felvetődik a kérdés az ügyfelekben, hogy vajon közérdekű munka, pénzbüntetés, vagy felfüggesztett szabadságvesztés esetén „lesz-e priuszuk”.

Tegyük tisztába a fogalmakat!

Priusz:Büntetőjogi szempontból tekintett előélet

Mentesítés: A büntető törvénykönyvben használt fogalom, melynek célja, hogy az elítélt mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és – törvény eltérő rendelkezése hiányában – nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült.

A büntetőjogi felelősség megállapításához, büntetés kiszabásához vagy intézkedés alkalmazásához fűződő hátrányos jogkövetkezményt törvény állapíthat meg, melyek lehetnek büntetőjogiak és büntetőjogon kívüliek. A büntetőjogi hátrányokat maga a büntető törvénykönyv tartalmazza, mely főként a visszaesés különböző kategóriáihoz kapcsolható, mely súlyosító körülményként értékelhető.

A nem büntetőjogi következmények lehetnek, polgári jogi, alkotmányjogi, munkajogi vagy egyéb szankciók is, tartalmukat tekintve, pedig kötődhetnek választójoghoz, vagy akár bizonyos állások betöltéséhez is. Pl.: nem lehet ügyvéd, aki “büntetett előéletű”

A mentesítésnek alapvetően 3 módját különböztetjük meg:

1. Törvényi mentesítés.

Mindenféle kérelem nélkül a törvény erejénél fogva áll be a mentesítés – a teljesség igénye nélkül – pl:

  • pénzbüntetés és közérdekű munka esetén az ügydöntő határozat jogerőre emelkedésének napján
  • foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás esetén az ügydöntő határozat jogerőre emelkedése napján
  • felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján

2. Bírósági mentesítés:

Kizárólag kérelemre, mely lehet:

  • Utólagos mentesítés: Végrehajtandó szabadságvesztés esetén a bíróság az elítéltet kérelemre utólag mentesítésben részesítheti, ha erre érdemes, és a szabadságvesztés kitöltésétől vagy végrehajthatósága megszűnésétől a törvényben meghatározott idő fele már eltelt. Felfüggesztett szabadságvesztés esetén a bíróság az elítéltet kérelemre utólag mentesítésben részesítheti, ha erre érdemes, és a próbaidő fele része, de legalább egy év már eltelt.
  • Előzetes mentesítés: A szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése esetén a bíróság az ügydöntő határozatban előzetes mentesítésben részesítheti az elítéltet, ha arra érdemes.

3. Kegyelmi mentesítés:

A kegyelmi jogkör gyakorlója (a köztársasági elnök) az elítéltet kérelmére kegyelemből mentesítésben részesítheti akkor is, ha e törvény szerint ennek egyébként nincs helye.

Mi a mentesítés célja?

Egy szóval a rehabilitáció. A jogintézmény célja, hogy lehetővé tegye, hogy a büntetett előéletű személy – a törvényi feltételek teljesülése esetén- ismét olyan helyzetbe kerüljön, mint amilyenben elítélése előtt volt.

Na de hol tartják ezt nyilván és hova kerülhet ez bele?

A büntetőjogi felelősség megállapítására, a kiszabott büntetésre és az alkalmazott intézkedésre vonatkozó adatokat közhiteles hatósági nyilvántartás tartalmazza a törvényben meghatározott időpontig, ezt követően hátrányos jogkövetkezmény az elítélés miatt már nem állapítható meg az elítélttel szemben.

A bűnügyi nyilvántartó szerv (mely a Belügyminisztérium) a bűnügyi nyilvántartási rendszerben kezelt adatok alapján jogviszony létesítésére, fenntartására vagy egyéb, törvényben meghatározott feltételnek való megfelelés igazolására a kérelmezőnek hatósági erkölcsi bizonyítványt állít ki.

GYIK:

Honnan tudom, hogy érdemes vagyok előzetes vagy utólagos mentesítésre?

Nem Önnek kell tudnia! Előzetes és utólagos mentesítés esetén az erre való hivatkozás a védő feladata. Az érdemesség elbírálásánál figyelembe kell venni az elítéltnek a büntetés kitöltése, felfüggesztett szabadságvesztés esetén az ügydöntő határozat jogerőre emelkedése óta folytatott életmódját, továbbá azt, hogy – ha erre módja volt – jóvátette-e a bűncselekménnyel okozott sérelmet.

Pénzbüntetést kaptam. Most akkor lesz priuszom?

Nem. Pénzbüntetés esetén az ügydöntő határozat jogerőre emelkedésének napján, a törvény erejénél fogva áll be a mentesítés.

Közérdekű munkát szabtak ki rám. Most akkor lesz priuszom?

Nem. Közérdekű munka esetén az ügydöntő határozat jogerőre emelkedésének napján, a törvény erejénél fogva áll be a mentesítés.

Felfüggesztettet kaptam. Most akkor lesz priuszom?

Az attól függ. Alapesetben felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján, a törvény erejénél fogva áll be a mentesítés. Ha a védője vagy Ön az ügydöntő határozat meghozatala előtt kérte a bíróságtól az előzetes mentesítést és annak törvényi feltételei fennálltak, a bíróság az ügydöntő határozatban mentesítésben részesíthette. Ha a védője vagy Ön az ügydöntő határozat meghozatala után kérte a bíróságtól az utólagos mentesítést és annak törvényi feltételei fennálltak, a bíróság utólag mentesítésben részesíthette.