Röviden: Igen, de csak otthon az udvarban.

Hosszabban:

KORÁBBI SZABÁLYOK

Először is a hatályos polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet előírása szerint 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot – nem használható fel.

Honnan tudjuk, hogy milyen pirotechnikai osztályba tartozik a tűzijátékunk?

A kormányrendelet 14. § (3) és (4) bekezdése szerint pirotechnikai terméket magyar nyelvű, illetve a felhasználó által kért nyelven közérthető és jól olvasható címkével kell a terméktől elválaszthatatlan módon ellátni, mely címkének többek között tartalmaznia kell a pirotechnikai termék pirotechnikai osztályát is, így érdemes vetni egy pillantást a tűzijátékaink címkéjére felhasználás előtt.

IDÉN:

2020. december 17. napjától hatályos a kormány pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) számú rendelete.

A kormányrendelet 1. § -a szerint a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet előírásait 2021. január 2. napjáig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között tartó időszak tartama alatt sem használható fel, a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék pedig engedéllyel sem használható fel.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a kormány a tűzijáték magánszemély által történő felhasználását csupán közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen, azaz tulajdonképpen a közterületeken tiltotta meg, így magánterületen, otthon az udvarban például ugyanúgy lehet használni ezeket, mint korábban.